Τον Ιούλιο του 2021, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δημοσίευσε το έγγραφο προβληματισμού του με τίτλο “Ορθή παρασκευαστική πρακτική (ΟΠΠ ) και ο κάτοχος άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ)”. Το έγγραφο αυτό, το οποίο επικαιροποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2022, χρησιμεύει ως μια σημαντική κατευθυντήρια γραμμή για τους MAH προκειμένου να κατανοήσουν τις ευθύνες τους όσον αφορά τη GMP, ιδίως σε περιπτώσεις όπου μπορεί να μην εμπλέκονται άμεσα στη διαδικασία παρασκευής.
Οι αρμοδιότητες των κατόχων άδειας κυκλοφορίας περιλαμβάνουν διάφορους βασικούς τομείς, όπως:
- Έλεγχοι και δραστηριότητες επιμόρφωσης: Διενέργεια ελέγχων και διασφάλιση της εξειδίκευσης των χώρων παραγωγής.
- Επικοινωνία με τις τοποθεσίες παραγωγής: ΜΑ είναι υπεύθυνοι για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με το φάκελο ΜΑ, το χειρισμό των αποκλίσεων, την αντιμετώπιση των κανονιστικών δεσμεύσεων και άλλα.
- Κριτικές ποιότητας προϊόντος: Οι Π.Ο.Α. πρέπει να διενεργούν περιοδικές αναθεωρήσεις για να αξιολογούν και να διασφαλίζουν την ποιότητα του προϊόντος.
- Ελαττώματα ποιότητας, παράπονα και ανακλήσεις προϊόντων: Ο χειρισμός και η αντιμετώπιση των ελαττωμάτων ποιότητας, των παραπόνων και των ανακλήσεων προϊόντων αποτελεί κρίσιμο μέρος των αρμοδιοτήτων τους.
- Διατήρηση της προμήθειας φαρμάκων: Διασφάλιση του αδιάλειπτου εφοδιασμού της αγοράς.
- Δραστηριότητες συνεχούς βελτίωσης: Εφαρμογή βελτιώσεων των διαδικασιών και παρακολούθηση των αποτελεσμάτων για τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των προϊόντων.
- Ευθύνες που σχετίζονται με την οδηγία για τα παραποιημένα φάρμακα(FMD): Αυτό περιλαμβάνει τη διαχείριση των χαρακτηριστικών ασφαλείας, των συστημάτων αποθετηρίου, της μεταφόρτωσης δεδομένων σειριοποίησης και του παροπλισμού μοναδικών αναγνωριστικών σύμφωνα με τους κανονισμούς.
Το παράρτημα 16 υπογραμμίζει ότι η τελική ευθύνη για την απόδοση ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας, ανήκει εξ ολοκλήρου στον κάτοχο της άδειας κυκλοφορίας.
Πώς το κάνει λοιπόν αυτό η MAH σήμερα με τους συμβεβλημένους κατασκευαστές της;
Θα εξετάσουμε διεξοδικότερα πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην πράξη.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Η διαδικασία ξεκινά με τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης τεχνικής συμφωνίας η οποία περιγράφει λεπτομερώς τις ευθύνες τόσο της MAH όσο και του κατασκευαστή.
- Αυτό το κομβικό έγγραφο αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, προσφέροντας έναν σαφή οδικό χάρτη και στα δύο μέρη όσον αφορά τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους. Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν ορίζει τους ακριβείς μηχανισμούς επικοινωνίας και εκτέλεσης ούτε προσδιορίζει πότε πρέπει να ξεκινήσει η επαφή.
- Συνήθως, η διαχείριση αυτών των πτυχών γίνεται μέσω ενός συνδυασμού επίσημων και ανεπίσημων ελέγχων με τη συμμετοχή του βασικού προσωπικού. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν βασικά στελέχη που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα, την παραγωγή, ειδικούς επί του θέματος (ΜΜΕ) και ρυθμιστικές πτυχές. Για παράδειγμα, τα άτομα που είναι υπεύθυνα για την ποιότητα και την απελευθέρωση παρτίδων συμμετέχουν στις συνεδριάσεις προμήθειας MAH & Manufacturing. Το προσωπικό παραγωγής, ποιότητας και κανονιστικών ρυθμίσεων αποτελεί μέρος των συναντήσεων ελέγχου αλλαγών στις οποίες συμμετέχουν η MAH και ο Παραγωγός για την ευθυγράμμιση των αλλαγών και των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης των αλλαγών με βάση τις εκτιμήσεις επιπτώσεων, τις κανονιστικές υποβολές και τις εγκρίσεις-στόχους.
- Η επίσημη επικοινωνία περιλαμβάνει ανασκοπήσεις της ανώτερης διοίκησης, συναντήσεις τεχνικής βελτίωσης, συναντήσεις ποιότητας, συναντήσεις διαχείρισης αλλαγών και συναντήσεις προμηθειών. Η ανεπίσημη επικοινωνία γίνεται με τη μορφή καθημερινών ενημερώσεων για την κατάσταση της απελευθέρωσης παρτίδων, των αποκλίσεων που αναφέρθηκαν, των παραπόνων που ελήφθησαν, των αλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κ.λπ. μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνημάτων.
- Δημιουργείται ένα κοινό αποθετήριο για τη συστηματική αποθήκευση κρίσιμων πληροφοριών, που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες καταχώρισης ΠΧ, τρέχουσα σήμανση και καλλιτεχνικά στοιχεία, λεπτομέρειες προϊόντος, εγκεκριμένες παραλλαγές, εκτιμήσεις επιπτώσεων για προτεινόμενες τροποποιήσεις, αρχεία αποκλίσεων, εκθέσεις ελέγχου, πιστοποιητικά ανάλυσης και δηλώσεις δήλωσης προσώπου ποιότητας (QP). Αυτό το αποθετήριο χρησιμεύει ως η ραχοκοκαλιά για τη διευκόλυνση της ουσιαστικής αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ του κατόχου άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) και του κατασκευαστή.
- Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να αποφύγετε τη μετατροπή του αποθετηρίου σε χώρο απόρριψης αδόμητων δεδομένων. Τα κοινόχρηστα αποθετήρια θα πρέπει να διαθέτουν σαφώς καθορισμένους φακέλους προσαρμοσμένους σε συγκεκριμένες κατηγορίες εγγράφων, όπως τα κύρια αρχεία παρτίδων, οι προδιαγραφές δοκιμών, τα πρακτικά συνεδριάσεων και οι λίστες παρτίδων. Επιπλέον, συνιστάται η εφαρμογή ειδοποιήσεων για την άμεση ενημέρωση των βασικών ενδιαφερομένων όταν προστίθενται νέα έγγραφα ή ενημερώνονται τα υπάρχοντα έγγραφα στο αποθετήριο. Για λόγους σαφήνειας και ελέγχου, διασφαλίστε ότι τα έγγραφα αυτά είναι ορατά και παρακολουθούνται μέσω της ευρετηρίασης εγγράφων ή της ανάθεσης ημερομηνίας.
- Η άρση της ασάφειας στην επικοινωνία και τις αρμοδιότητες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συμμόρφωσης με τη GMP. Εξετάστε ποιες αλληλεπιδράσεις αποτελούν μέρος μιας επίσημης διαδικασίας ή/και μέρος της τεχνικής συμφωνίας. Εξετάστε πότε οι διαδικασίες επικοινωνίας πρέπει να αλλάξουν κατά τη διάρκεια ζωής του προϊόντος – για παράδειγμα, όταν οι εξελίξεις, οι αλλαγές και οι δεσμεύσεις του προϊόντος μειώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Τόσο η ΠΥΑ όσο και ο κατασκευαστής θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να αποδείξουν την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών επικοινωνίας τους κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων. Οι κανονισμοί GMP δεν επιτρέπουν τη διατήρηση πληροφοριών από το ένα ή το άλλο μέρος και ο επαγγελματισμός και η διαφάνεια εντός των ομάδων είναι ουσιώδεις.
Και τι γίνεται με την προμήθεια προϊόντων;
Τα ελαττώματα ποιότητας των προϊόντων ή οι ανακλήσεις που οδηγούν σε περιορισμούς ή ελλείψεις εφοδιασμού θα επιβαρύνουν αναπόφευκτα το ΠΣΕ και τον κατασκευαστή. Ο ΚΑΚ φέρει την ευθύνη να εγγυάται τη συνεχή διαθεσιμότητα ενός φαρμάκου για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σε τέτοια κρίσιμα σενάρια, η διατήρηση ανοικτής και ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο μερών είναι απαραίτητη. Η τεχνική συμφωνία θα πρέπει να εξετάζει διεξοδικά τα πρωτόκολλα επικοινωνίας σε αυτές τις περιπτώσεις, επιτρέποντας στον ΚΑΚ να ενημερώνει αμέσως τις αρμόδιες αρχές.
Και τέλος…
Η επιτυχής τήρηση των προτύπων GMP απαιτεί επαγγελματική συμπεριφορά. Και τα δύο μέρη πρέπει να συνεργάζονται απρόσκοπτα για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση.
Η σαφής επικοινωνία, οι σαφώς καθορισμένες ευθύνες και η δομημένη προσέγγιση της συνεργασίας μεταξύ των MAH και των συμβεβλημένων κατασκευαστών τους αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της συμμόρφωσης με τη GMP. Αυτό το επίπεδο διαφάνειας και επαγγελματισμού είναι ζωτικής σημασίας στη φαρμακευτική βιομηχανία για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας των φαρμάκων.