“Η θάλασσα, ο μεγάλος ενοποιητής, είναι η μόνη ελπίδα του ανθρώπου. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, η παλιά φράση έχει κυριολεκτικό νόημα: είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα”. – Jacques Yves Cousteau Η υπεράκτια βιωσιμότητα είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που διεξάγονται σε υπεράκτια περιβάλλοντα, όπως η υπεράκτια εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλες βιομηχανίες που σχετίζονται με τη θάλασσα, οι οποίες ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Η έννοια αυτή περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των οικολογικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων για την προώθηση της μακροπρόθεσμης περιβαλλοντικής υγείας και της ευημερίας των κοινοτήτων. Η καινοτομία σε αυτόν τον χώρο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, πρακτικών και στρατηγικών για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των υπεράκτιων δραστηριοτήτων με παράλληλη προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
Υπεράκτια αιολικά πάρκα
Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών μεγάλης κλίμακας που βρίσκονται σε υδάτινα σώματα, συνήθως στον ωκεανό ή στις θάλασσες. Αυτά τα αιολικά πάρκα αξιοποιούν τη δύναμη του ανέμου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα βρίσκονται σε υδάτινα σώματα όπου ο άνεμος είναι ισχυρός και σταθερός. Συχνά επιλέγονται παράκτιες περιοχές και ρηχά νερά για λόγους ευκολίας κατασκευής και συντήρησης. Οι ανεμογεννήτριες που χρησιμοποιούνται στα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι ειδικά σχεδιασμένες για να αντέχουν στο σκληρό θαλάσσιο περιβάλλον. Τοποθετούνται σε πύργους στερεωμένους στο βυθό της θάλασσας ή σε πλωτές κατασκευές, ανάλογα με το βάθος του νερού. Σε βαθύτερα νερά, όπου δεν είναι εφικτή η σταθερή θεμελίωση, χρησιμοποιούνται πλωτές κατασκευές. Αυτές οι πλωτές πλατφόρμες αγκυρώνονται στον πυθμένα και επιτρέπουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε βαθύτερα και πιο απομακρυσμένα σημεία. Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες μεταφέρεται στην ακτή μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων. Μόλις φτάσει στη στεριά, διανέμεται μέσω του υφιστάμενου ηλεκτρικού δικτύου.
Πράσινο υδρογόνο
Το υδρογόνο υπόσχεται πολλά στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων συμβατών με το Net Zero σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα και τις πρώτες ύλες. Όχι μόνο παράγει μηδενικές βλαβερές εκπομπές κατά την κατανάλωσή του, αλλά λίβρα προς λίβρα, το υδρογόνο περιέχει σχεδόν τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα. Σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, δεν υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα υδρογόνου στη μοριακή του μορφή (Η2) που να μπορούν να εξαχθούν από το έδαφος. Συνεπώς, το υδρογόνο πρέπει να παραχθεί μέσω μιας χημικής διαδικασίας που περιλαμβάνει άλλες μοριακές ενώσεις. Και δυστυχώς, η πιο διαδεδομένη σήμερα διαδικασία παραγωγής υδρογόνου έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Με άλλα λόγια, ενώ η κατανάλωση του υδρογόνου είναι απαλλαγμένη από άνθρακα, η παραγωγή του δεν είναι προς το παρόν. Υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι παραγωγής υδρογόνου που δεν είναι τόσο εντατικές σε άνθρακα. Το πράσινο υδρογόνο δεν εκπέμπει καθόλου άνθρακα κατά την παραγωγή του και τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, την οποία η Ιρλανδία θα μπορούσε να διαθέτει σε αφθονία με τη μορφή υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου συνάδει πλήρως με τη διαδρομή Net Zero και είναι η πιο συμβατή επιλογή με τον στόχο της ΕΕ για κλιματική ουδετερότητα και μηδενική ρύπανση μακροπρόθεσμα και η πιο συνεπής με ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό σύστημα. Βασίζεται σε τεχνολογίες που είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό, οι οποίες βασίζονται στην ηλεκτρόλυση, η οποία συνδυάζει το νερό με την ηλεκτρική ενέργεια για να σχηματίσει υδρογόνο. Το νερό αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, καθώς απαιτούνται περίπου 20 kg νερού για την παραγωγή περίπου 1 kg υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, λαμβανομένων υπόψη των απωλειών.Το νερό μπορεί να ληφθεί από πηγές γλυκού νερού ή από θαλασσινό νερό, όπου θα πρέπει να αφαλατωθεί. Το νερό πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρό, καθώς τυχόν ακαθαρσίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής του ηλεκτρολύτη, επομένως απαιτούνται εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού για κάθε εγκατάσταση παραγωγής πράσινου υδρογόνου. Εκτός από τη χρήση του ως πρώτη ύλη για τη διαδικασία παραγωγής υδρογόνου, το νερό μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη του εξοπλισμού της μονάδας. Η πρόσβαση σε σημαντικές ποσότητες νερού αποτελεί επομένως βασικό κριτήριο για τη χωροθέτηση μιας πράσινης μονάδας παραγωγής υδρογόνου. Συνεπώς, το πράσινο υδρογόνο θα είναι πιο οικονομικό σε τοποθεσίες που διαθέτουν τον βέλτιστο συνδυασμό άφθονων ανανεώσιμων πόρων και πρόσβασης σε νερό, μαζί με τη δυνατότητα εξαγωγής σε μεγάλα κέντρα ζήτησης. Το πράσινο υδρογόνο είναι πιθανό να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην πορεία προς το Καθαρό Μηδέν και η ζήτησή του προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά.
Καινοτομίες στην υπεράκτια βιωσιμότητα
Δανία
Η Δανία σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο γνωστό ως “Ενεργειακό Νησί” (Energiøen στα δανικά). Η ιδέα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός μεγάλου τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κόμβος για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η ιδέα είναι να αξιοποιηθεί η ενέργεια του ανέμου σε μεγάλη κλίμακα και να διανεμηθεί στη Δανία και τις γειτονικές χώρες. Ο πρωταρχικός σκοπός του Ενεργειακού Νησιού είναι η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ιδίως από υπεράκτια αιολικά πάρκα. Η τοποθεσία στη Βόρεια Θάλασσα επιλέχθηκε λόγω των ευνοϊκών συνθηκών ανέμου που επικρατούν. Το Ενεργειακό Νησί προορίζεται να αποτελέσει κεντρικό σημείο σύνδεσης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στις γύρω χώρες, όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και ενδεχομένως άλλα ευρωπαϊκά έθνη. Η διασύνδεση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Το τεχνητό νησί θα περιβάλλεται από πολυάριθμες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες για την αποτελεσματική δέσμευση της αιολικής ενέργειας. Αυτά τα αιολικά πάρκα αναμένεται να έχουν σημαντική δυναμικότητα, συμβάλλοντας σημαντικά στους στόχους της Δανίας και της Ευρώπης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το έργο προβλέπει επίσης τη χρήση της πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης για την παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης. Αυτό το πράσινο υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί και να χρησιμοποιηθεί ως καθαρή πηγή ενέργειας σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές. Το Ενεργειακό Νησί της Δανίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας συνεργασίας με γειτονικές χώρες και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας για την επίτευξη κοινών κλιματικών και ενεργειακών στόχων. Το ενεργειακό νησί της Δανίας θα συλλέγει τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας από παρακείμενα υπεράκτια αιολικά πάρκα, η οποία θα διανέμεται στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στη Δανία και στην Ευρώπη. Είναι η αρχή μιας νέας εποχής στην παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπου τα ενεργειακά νησιά θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού.
Ιρλανδία
Οι εκβολές του Σάνον, που βρίσκονται στο δυτικό άκρο της Ιρλανδίας, είναι σε καλή θέση για να αποτελέσουν τον προορισμό για τη σύνδεση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της δυτικής ακτής με την εγχώρια ζήτηση βραχυπρόθεσμα. Θα απαιτηθούν πολλαπλά υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) μεγάλων αποστάσεων για να φτάσουν στις ακτές της Ιρλανδίας 10+ GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας του Ατλαντικού. Οι εκβολές του Shannon μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αγωγός που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο ευρωπαϊκό δίκτυο, συνδέοντας το με μία από τις διασυνδέσεις υψηλής τάσης της Ιρλανδίας. Επιπλέον, η ιδέα του υβριδικού έργου προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή μέσω της οποίας η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την υπεράκτια αιολική ενέργεια του Ατλαντικού θα μπορούσε να μεταφερθεί απευθείας στην Ευρώπη χωρίς να αγγίξει ποτέ τις ακτές της Ιρλανδίας. SuperGrid, ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο μεταφοράς που θα επέτρεπε τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις. Το SuperGrid υπόσχεται πολλά για την ταχεία ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την Ευρώπη και, ιδιαίτερα, για την Ιρλανδία, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των υπεράκτιων αιολικών πόρων της Ιρλανδίας σε σύγκριση με την εγχώρια ζήτηση. Η υλοποίηση του SuperGrid προϋποθέτει την προώθηση τεχνολογιών μεταφοράς υψηλότερης χωρητικότητας, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ειδικά υπεραγώγιμα υλικά. Αν και δεν είναι έτοιμα για εφαρμογή σήμερα, η ταχεία προώθηση και ανάπτυξη υπεραγώγιμων καλωδίων μεγάλης χωρητικότητας σε μεγάλες αποστάσεις θα ήταν μια ευπρόσδεκτη ευλογία για το SuperGrid και για την υπεράκτια αιολική ενέργεια στον Ατλαντικό.
Η WindEurope υπολόγισε ότι το 42% του ιρλανδικού τμήματος του Ατλαντικού είναι διαθέσιμο για υπεράκτια αιολική ενέργεια. Ο υπολογισμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει τις τεράστιες εκτάσεις του ιρλανδικού Ατλαντικού που έχουν βάθος μεγαλύτερο από 1.000 μέτρα (και επομένως δεν είναι εφικτό για υπεράκτια αιολική ενέργεια), καθιστώντας το ποσοστό πολύ υψηλότερο εντός της περιοχής σύλληψης των εκβολών του Shannon. Εάν αυτό το ποσοστό εφαρμοστεί συντηρητικά και ομοιόμορφα, το αποτέλεσμα είναι πάνω από 70 GW υπεράκτιου αιολικού δυναμικού εντός 36 ωρών υγρής ρυμούλκησης από τις εκβολές του Shannon. Εάν παραδοθεί ως ηλεκτρική ενέργεια, θα απαιτηθεί σημαντική επέκταση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης, τόσο εντός όσο και εκτός της Ιρλανδίας. Το νησί της Ιρλανδίας συνδέεται επί του παρόντος με το ευρωπαϊκό δίκτυο μόνο μέσω της Μεγάλης Βρετανίας, και αυτές οι διασυνδέσεις υψηλής τάσης θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 1,5 GW έως το 2024 μόλις ολοκληρωθεί η διασύνδεση Greenlink Interconnector ισχύος 500 MW. Πρόσφατα εγκρίθηκε αίτηση σχεδιασμού για απευθείας σύνδεση μεταξύ της Ιρλανδίας και της Γαλλίας – ο διασυνδετήριος αγωγός Celtic Interconnector δυναμικότητας 700 MW – και αναμένεται να κατασκευαστεί και να τεθεί σε λειτουργία έως το 2026. Η αφθονία της δυνητικής ενέργειας που διατίθεται από την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια του Ατλαντικού, μαζί με τη δυνατότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου και παραγώγων, αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Ιρλανδία. Αυτό θα απαιτήσει σημαντική συνεργασία της βιομηχανίας και της κυβέρνησης. Επί του παρόντος, η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές είναι περιορισμένη (η παγκόσμια δυναμικότητα ηλεκτρολυτών ανέρχεται σήμερα σε μόλις πάνω από 0,3 GW), αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει με την παγκόσμια εστίαση στην ανάπτυξή του. Τον Ιούλιο του 2022, η ιρλανδική κυβέρνηση έθεσε ως στόχο να δημιουργηθεί δυναμικότητα παραγωγής πράσινου υδρογόνου 2 GW έως το 2030. Αν και πρόκειται για έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου επιταχύνεται σε ολόκληρη την ΕΕ και οι προοπτικές της εξελίσσονται γρήγορα λόγω διαφόρων πρωτοβουλιών Το πράσινο υδρογόνο είναι πιθανό να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην πορεία προς το Net Zero και η ζήτησή του προβλέπεται να αυξηθεί δραματικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ανεκμετάλλευτες ανανεώσιμες πηγές της -ιδιαίτερα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια- υπάρχει σημαντική ευκαιρία για την Ιρλανδία να καταστεί σημαντικός παραγωγός πράσινου υδρογόνου και των βιώσιμων παραγώγων του. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε μπροστά και να χρησιμοποιούμε λύσεις που είναι “ανθεκτικές στο μέλλον”, ιδίως σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο. Με την πρόσφατη ενεργειακή κρίση της Ευρώπης που προκλήθηκε από την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, είναι πιο κρίσιμο από ποτέ να επιδιώξουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό, επενδύοντας σε διαφοροποιημένες και εγχώριες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα θα γίνουμε πιο βιώσιμοι.
Υπεράκτια πράσινη παραγωγή υδρογόνου
Ένας άλλος τρόπος παραγωγής πράσινου υδρογόνου είναι να τοποθετηθούν οι εγκαταστάσεις ηλεκτρολύτη σε υπεράκτια περιοχή στο αιολικό πάρκο και στη συνέχεια να μεταφερθεί το υδρογόνο στην ξηρά μέσω αγωγού ή ακόμη και με πλοίο. Η υπεράκτια παραγωγή πράσινου υδρογόνου μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω αποκεντρωμένης είτε μέσω κεντρικής ηλεκτρόλυσης. Η αποκεντρωμένη ηλεκτρόλυση συνεπάγεται την τοποθέτηση ηλεκτρολυτών σε κάθε δομή ανεμογεννήτριας, δημιουργώντας ουσιαστικά μια συστοιχία ηλεκτρολυτών, των οποίων η παραγωγή υδρογόνου διοχετεύεται μέσω ενός συλλέκτη σε έναν αγωγό εξαγωγής. Η κεντρική υπεράκτια ηλεκτρόλυση περιλαμβάνει μια ενιαία, μεγαλύτερη εγκατάσταση ηλεκτρόλυσης τοποθετημένη σε ξεχωριστή πλατφόρμα, η οποία συγκεντρώνει την ηλεκτρική ενέργεια από τη συστοιχία ανεμογεννητριών για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και στη συνέχεια τη στέλνει σε αγωγό εξαγωγής.
Συνεργασία μεταξύ κέντρων δεδομένων και υπεράκτιας ενέργειας
Τα κέντρα δεδομένων αποτελούν πλέον ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και είναι επίσης ένας βασικός παράγοντας υποδομής που επιτρέπει την ανάπτυξη μιας πλούσιας σε τεχνολογία, καινοτόμου οικονομίας. Επί του παρόντος, υπάρχουν ανησυχίες ότι τα κέντρα δεδομένων επιβαρύνουν υπερβολικά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Η δανική εταιρεία μηχανικών Ramboll διερευνά την εγκατάσταση ενός κέντρου δεδομένων σε ένα προτεινόμενο αιολικό πάρκο τεχνητής νησίδας στη Βόρεια Θάλασσα. Η Global Connect διαθέτει το πιο εκτεταμένο δίκτυο υψηλής χωρητικότητας και εμπειρία στη Βόρεια Ευρώπη με περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών σε όλη την περιοχή. Η κατανάλωση δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί, απαιτώντας επέκταση της χωρητικότητας του δικτύου που μεταφέρει δεδομένα μεταξύ των χωρών της Βόρειας Θάλασσας, και ένα έξυπνο ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας προσφέρει μια φυσική διασταύρωση για το δίκτυο αυτό, ενώ παράλληλα αποτελεί μια αξιόπιστη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας για την τροφοδοσία της ψηφιοποίησης. Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Earth Wind & Power (EWP) πρόκειται να απορροφήσει έως και 400MW πλεονάζουσας και προ του δικτύου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε υποδομές κέντρων δεδομένων στη Βόρεια Ευρώπη. Η EWP HPC παρέχει, εγκαθιστά και λειτουργεί υποδομές κέντρων δεδομένων σε χώρους παραγωγής ενέργειας, ενώ η EWP DC παρέχει ένα αποκεντρωμένο, κατανεμημένο δίκτυο υποδομών που επιτρέπει την επεξεργασία και το χειρισμό δεδομένων να διατηρούνται εντός των εθνικών συνόρων, καταργώντας έτσι την εξάρτηση από εξωτερικούς παρόχους. Η Nautilus Data Technologies σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα καινοτόμο πλωτό, υδρόψυκτο κέντρο δεδομένων στην Ιρλανδία. Το έργο, ένα πιλοτικό σχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, χρησιμοποιεί την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ψύξη TRUE (Total Resource Usage Effectiveness) για να παρέχει ένα σύστημα ψύξης μηδενικών επιπτώσεων. Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργεί με το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης, χωρίς κατανάλωση νερού, χωρίς ψυκτικά μέσα, χωρίς χημικές ουσίες επεξεργασίας νερού, χωρίς λύματα και χωρίς βλάβη στην άγρια φύση. Η πανεπιστημιούπολη Art Data Center έχει λάβει άδεια σχεδιασμού για την κατασκευή έξι αιθουσών δεδομένων των 33 MW η καθεμία, ενός ενεργειακού κέντρου και μιας κάθετης φάρμας. Έχει πρόσβαση σε 200 MW ενέργειας τόσο από το δίκτυο δικτύου όσο και από την παραγωγή φυσικού αερίου στο χώρο και ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες απαιτήσεις του CRU για την κατανεμητέα ισχύ και το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς περιορισμούς. Οι τουρμπίνες του ενεργειακού κέντρου έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο. Η Google έχει υπογράψει συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για πάνω από 700 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας για την τροφοδοσία των ευρωπαϊκών κέντρων δεδομένων της. Η ανακοίνωση της εταιρείας είναι σύμφωνη με τον φιλόδοξο στόχο της να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές σε όλες τις δραστηριότητές της και την αλυσίδα αξίας της μέχρι το 2030, σύμφωνα με την περιβαλλοντική έκθεση της Google
Συμπέρασμα
Η CAI Data Center Services επενδύει στο μέλλον για να είναι ο συνεργάτης επιλογής για την ανάθεση της λειτουργίας για τους πελάτες μας, οι οποίοι προωθούν τη χρήση υπεράκτιων πηγών ενέργειας ως πηγή καθαρής ενέργειας. Οι ομάδες υλοποίησης έργων μας εκπαιδεύονται συνεχώς για να θέτουν σε λειτουργία εγκαταστάσεις με εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας και την κοινωνία για τη βελτίωση του κλάδου.