Ανθεκτικότητα της αλυσίδας εφοδιασμού

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν δεδομένο ότι οι συνταγές φαρμάκων θα είναι έτοιμες στον πάγκο του φαρμακείου και διαθέσιμες για παραλαβή όταν παραγγείλουν για να ξεκινήσουν το δρόμο της ανάρρωσης. Η πανδημία COVID-19 αποκάλυψε τρωτά σημεία και προκλήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού φαρμάκων, οδηγώντας σε ελλείψεις φαρμάκων και διαταραχές. Ενώ ορισμένες πτυχές της πανδημίας έχουν υποχωρήσει, οι φαρμακευτικές αλυσίδες εφοδιασμού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Οι λανθασμένες προβλέψεις, οι υπερπωλήσεις, οι ελλείψεις πρώτων υλών και τα ζητήματα GxP εξακολουθούν να αποτελούν τον αιτιολογικό παράγοντα των ελλείψεων. Επιπλέον, τα χαμηλά περιθώρια κέρδους για τα γενόσημα φάρμακα και η κακή ανοικοδόμηση των χερσαίων υποδομών έχουν συμβάλει στο ζήτημα.

Η δημιουργία μιας ανθεκτικής φαρμακευτικής αλυσίδας εφοδιασμού απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει την τεχνολογία, τη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων, ισχυρές συνεργασίες και μια καινοτόμο και ευέλικτη ρυθμιστική προσέγγιση. Με την προληπτική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και την υιοθέτηση καινοτόμων στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου, οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να διασφαλίσουν καλύτερα τη σταθερή και αξιόπιστη προμήθεια βασικών φαρμάκων για τους ασθενείς.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ τον Φεβρουάριο του 2023 υπογράμμισε διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανεπάρκεια της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων: αυξημένες λοιμώξεις, πληθωρισμός, διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και κανονισμοί.

Συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν παίξει ρόλο περιλαμβάνουν:

  • Η προμήθεια συστημάτων μίας χρήσης στηρίζει μεγάλο μέρος της σύγχρονης αλυσίδας εφοδιασμού παραγωγής αποστειρωμένων και βιολογικών προϊόντων και η διαθεσιμότητά τους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.
  • Η εξάρτηση από λίγες αγορές, όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες έχουν επιτύχει να παρέχουν κόμβους παραγωγής χαμηλού κόστους για κρίσιμα τμήματα της φαρμακευτικής αλυσίδας αξίας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιάμεσων προϊόντων, των δραστικών ουσιών και των γενόσημων μικρών μορίων, ενέχει κινδύνους σε περίπτωση διαταραχών σε αυτές τις περιοχές.
  • Οι περιορισμοί που εφαρμόζουν ορισμένες χώρες στο παράλληλο εμπόριο (π.χ. διασυνοριακή πώληση αγαθών) έχουν εμποδίσει προσωρινά την προμήθεια φαρμάκων από τη μία χώρα στην άλλη.
  • Η συσσώρευση αποθεμάτων, η κακή κατανομή και η υπερβολική συνταγογράφηση έπαιξαν επίσης το ρόλο τους δημιουργώντας ανομοιόμορφα πρότυπα ζήτησης και εξαντλώντας τα διαθέσιμα αποθέματα.

Ενώ οι αναδυόμενες θεραπείες ωθούν τις φαρμακευτικές εταιρείες να επανεξετάσουν και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού τους, οι περισσότεροι οργανισμοί εξακολουθούν να παραμένουν κολλημένοι σε ένα αντιδραστικό περιβάλλον, χωρίς την τεχνογνωσία, τα δεδομένα και τις αναλύσεις για την αποτελεσματική και προληπτική διαχείριση του κινδύνου των προμηθευτών. Οι οργανισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού χρειάζονται ορατότητα για να οικοδομήσουν ανθεκτικότητα.

Ήρθε η ώρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες να επαναπροσδιορίσουν τις στρατηγικές τους για την αλυσίδα εφοδιασμού. Οι εταιρείες πρέπει να ανιχνεύουν προληπτικά τους κινδύνους και να ενεργούν προληπτικά. Η καθοδήγηση ICH Q9 παρέχει το πλαίσιο για τον εντοπισμό, την ποσοτικοποίηση, τον μετριασμό, την παρακολούθηση και την επανεξέταση των κινδύνων. Ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διακυβέρνησης διαχείρισης κινδύνων στην αλυσίδα εφοδιασμού, αποτελούμενος από ένα διαλειτουργικό συμβούλιο κινδύνου με συμμετέχοντες που εκπροσωπούν κάθε κόμβο της αλυσίδας αξίας, θα πρέπει να επανεξετάζει περιοδικά τους κινδύνους και να καθορίζει πρόσθετες δράσεις μετριασμού, θα πρέπει να βελτιώσει την ανθεκτικότητα και την ευελιξία της αλυσίδας εφοδιασμού.

Οι ηγέτες των φαρμακευτικών επιχειρήσεων πρέπει να κινηθούν πέρα από τους παραδοσιακούς μοχλούς σχεδιασμού της επιχειρησιακής συνέχειας, όπως η δημιουργία αποθεμάτων, η διπλή προμήθεια και η μεταφορά της παραγωγής στο εσωτερικό της επιχείρησης. Πρωτοβουλίες όπως οι παρακάτω αντικατοπτρίζουν μια πιο προωθημένη προσέγγιση στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

  • Επιτάχυνση της προσέγγισης για την πιστοποίηση νέων προμηθευτών με τη μείωση του χρόνου έγκρισης των προμηθευτών και την αναζήτηση δεικτών συμμόρφωσης και κανονιστικής ευρωστίας νωρίτερα.
  • Η αξιοποίηση έξυπνων, ευέλικτων καταθέσεων ελαχιστοποιεί την εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών και επιτρέπει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα κατά τη διάρκεια διαταραχών. Το ICH Q12 ορίζει τη χρήση πρωτοκόλλων διαχείρισης αλλαγών μετά την έγκριση, ώστε να είναι δυνατή η προβλεψιμότητα όσον αφορά μελλοντικές αλλαγές, όπως η προσθήκη εναλλακτικών προμηθευτών που ενδέχεται να επηρεάσουν τους καθιερωμένους όρους (EC).
  • Επενδύσεις στους προμηθευτές και ανάπτυξη των προμηθευτών για τη βελτίωση των σχέσεων και την ενίσχυση της ορατότητας, του σχεδιασμού και της ικανότητας, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης νέων στρατηγικών πληροφορικής.
  • Αξιοποίηση της επιρροής συλλογικά μέσω των φόρουμ του κλάδου για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας. Για παράδειγμα, οι βιομηχανικές συνεργασίες με ομοειδείς εταιρείες παρουσιάζουν μοναδικές ευκαιρίες για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μέσω της συνεργασίας και της ανάπτυξης βέλτιστων πρακτικών του κλάδου.
  • Αξιολογήστε τις επιλογές για τη μείωση και επαναχρησιμοποίηση ορισμένων προϊόντων στη διαδικασία.

Η ευθυγράμμιση των στόχων της φαρμακοβιομηχανίας και των κυβερνήσεων για την προστασία της υγείας των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας. Ακολουθώντας καινοτόμες προσεγγίσεις και επενδύοντας σε ισχυρά προγράμματα διαχείρισης κινδύνου προμηθευτών, και οι δύο τομείς μπορούν να συμβάλουν σε μια πιο ανθεκτική βάση φαρμακευτικού εφοδιασμού, με αποτέλεσμα την αξιόπιστη προμήθεια φαρμάκων και μακροπρόθεσμα την υγεία και την ευημερία των ασθενών.