Παράρτημα 21 – Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και υπάρχει αντίκτυπος;

Το παράρτημα 21 τέθηκε σε ισχύ στις 21 Αυγούστου 2022. Ήρθε η ώρα να ελέγξετε ότι οι διαδικασίες και οι διεργασίες δεν έχουν υπολείπεται των πραγματικών απαιτήσεων που καθορίζονται στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή και να εξετάσετε αν η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή έχει βοηθήσει τους κατασκευαστές, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τους ασθενείς.

Λοιπόν, τι είναι το παράρτημα 21;

Το παράρτημα 21 περιγράφει λεπτομερώς τις απαιτήσεις GMP που καθορίζονται για τα ανθρώπινα, ερευνητικά ή/και κτηνιατρικά φάρμακα που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) από τους κατόχους Άδειας Εισαγωγής Παραγωγής (MIA ). Το νέο παράρτημα δεν ισχύει για τα φάρμακα που εισέρχονται στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο για εξαγωγή, καθώς δεν υφίστανται καμία διαδικασία ή απελευθέρωση με στόχο την εσωτερική αγορά. Οι φορολογικές συναλλαγές δεν θεωρούνται επίσης μέρος του νέου παραρτήματος.

Τι περιλαμβάνει το παράρτημα 21;

  • Έγκυρη άδεια εισαγωγής MIA (Manufacturing Import Authorisation): Αυτή καλύπτει τόσο τον τόπο εισαγωγής όσο και τον τόπο όπου ολοκληρώνεται η πιστοποίηση του QP (Quality Person). Είναι η άδεια σε ισχύ και επαληθεύει ότι όλες οι τοποθεσίες και ο QP είναι κατάλληλα εξουσιοδοτημένοι να εκτελούν τις καθορισμένες δραστηριότητές τους;
  • Καθορισμένος τόπος εισαγωγής: Ένας τόπος εντός της ΕΕ όπου το εισαγόμενο προϊόν παραλαμβάνεται και εκτελωνίζεται από το τελωνείο. Ο χώρος αυτός είναι το κρίσιμο σημείο για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και διαδικασίες διεξάγονται σύμφωνα με τα κανονιστικά πρότυπα.
  • Αποτελέσματα δοκιμής παρτίδας: Τα αποτελέσματα των δοκιμών για όλες τις παρτίδες του εισαγόμενου φαρμάκου πρέπει να είναι διαθέσιμα. Εκτός εάν εξαιρούνται μέσω συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης μεταξύ της χώρας καταγωγής και της ΕΕ, τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να παράγονται εντός της ΕΕ, εκτός εάν εξαιρούνται.

Τι άλλο περιλαμβάνει το παράρτημα;

  • Επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την GMP: Αυτό επαληθεύει ότι τα προϊόντα πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας εντός της ΕΕ.
  • Συμμόρφωση με την Άδεια Κυκλοφορίας (ΑΚ) ή την Άδεια Κλινικών Δοκιμών (ΑΚΔ): ότι τα εισαγόμενα φάρμακα έχουν παρασκευαστεί σύμφωνα με την Άδεια Κυκλοφορίας (ΑΚ) ή την Άδεια Κλινικών Δοκιμών (ΑΚΔ).
  • Τεχνικές συμφωνίες: Τεχνικές συμφωνίες που συνάπτονται μεταξύ του τόπου εισαγωγής, των τόπων παρασκευής και του κατόχου άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) ή του χορηγού, ανάλογα με την περίπτωση.
  • Οδηγίες δειγματοληψίας: Οι εισαγωγείς πρέπει να διαθέτουν σαφείς και τεκμηριωμένες οδηγίες δειγματοληψίας για τη λήψη δειγμάτων δοκιμής και αναφοράς των εισαγόμενων φαρμάκων. Η δειγματοληψία αποτελεί κρίσιμο μέρος του ελέγχου και της διασφάλισης ποιότητας.
  • Πιστοποίηση για την επαλήθευση της ύπαρξης ενός προγράμματος συνεχούς σταθερότητας στην τοποθεσία της τρίτης χώρας όπου πραγματοποιείται η παραγωγή.

Σε αυτό το στάδιο, οι περισσότεροι εισαγωγείς διαθέτουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα φαρμακευτικής διαχείρισης που διευκολύνει τη συμμόρφωση αλλά και διασφαλίζει την ακεραιότητα και την ποιότητα των εισαγόμενων φαρμάκων. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία ότι τα πρότυπα που θέτει αυτό το σύστημα μπορεί να είναι υπερβολικά υψηλά, οδηγώντας σε πιθανά προβλήματα εφοδιασμού.

Οι πρόσφατες ελλείψεις κρίσιμων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιοτικών, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2023 ανέδειξαν την ευπάθεια της αλυσίδας εφοδιασμού φαρμάκων της Ευρώπης. Είναι πιθανό ότι η εφαρμογή του παραρτήματος 21, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συστήματος συμμόρφωσης, δημιούργησε ακούσια πρόσθετα εμπόδια στον εφοδιασμό που δεν είχαν προβλεφθεί.

Θα μπορούσαν μέρη του παραρτήματος 21 να δημιουργήσουν εμπόδια για τους εξαγωγείς κατασκευαστές που θα καθιστούσαν την είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά ανέφικτη;

Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για σαφή και ξεκάθαρη τεκμηρίωση – αλλά οι αποκλίσεις που οφείλονται σε θέματα μετάφρασης, διερμηνείας ή και σε καθυστερήσεις με τους ρυθμιστικούς οργανισμούς τρίτων μερών μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή μεταφορά πληροφοριών που διευκολύνουν την εισαγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Οι αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού και στους προμηθευτές υλικών μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις και να προκαλέσουν απροσδόκητες κανονιστικές καθυστερήσεις στη διάθεση των προϊόντων στην αγορά λόγω καθυστερήσεων στην έγκριση των αλλαγών από τις διάφορες αγορές.

Υπήρξαν προβλήματα με τις εργαστηριακές δοκιμές στο συμβατικό εργαστήριο δοκιμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα δοκιμών και στην υποβολή δεδομένων για την υποστήριξη της απελευθέρωσης παρτίδων;

Τηρείται η τήρηση των γραπτών συμφωνιών από όλα τα μέρη και είναι όλες οι πτυχές πρακτικές και αποτελεσματικές; Μήπως η συμμόρφωση με τις συμφωνίες αυτές δημιουργεί απλώς διοικητικό φόρτο και στα δύο μέρη που ανταγωνίζεται τον πραγματικό χρόνο που δαπανάται για την απελευθέρωση παρτίδων;

Ο ακρογωνιαίος λίθος της απαίτησης του παραρτήματος 21 είναι η διασφάλιση ότι όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όλα τα μέρη με πλήρη, διαφανή και κατανοητό τρόπο.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των απαιτήσεων που πρέπει να πληρούνται, να επανεξετάζονται και να αξιολογούνται, γίνεται φανερό ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε δράση για την αντιμετώπιση των κρίσιμων ελλείψεων φαρμάκων στα τέλη του 2023. Έχουν εντοπιστεί βασικά φάρμακα που ενδέχεται να ενέχουν κίνδυνο κρίσιμης έλλειψης, π.χ. αντιβιοτικά. Τέθηκε σε εφαρμογή ένας μηχανισμός που επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος να επισημάνει τις ελλείψεις και να ζητήσει την ανακατανομή φαρμάκων από ένα κράτος μέλος σε άλλο από τα διαθέσιμα αποθέματα. Οι κανονιστικές εξαιρέσεις και η ευελιξία στην αποδοχή κανονιστικών αλλαγών επιτρέπουν την έγκαιρη άφιξη των κρίσιμων φαρμάκων στους ασθενείς. Τέλος, η Επιτροπή δημιουργεί μια Συμμαχία για τα κρίσιμα φάρμακα με σκοπό τον συντονισμό των δημόσιων πρακτικών σε επίπεδο ΕΕ, τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού μέσω στρατηγικών συμπράξεων και την ανάπτυξη στρατηγικών προσεγγίσεων για τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων. Τέτοιες προσεγγίσεις μπορούν μόνο να στηρίξουν την προσέγγιση της εισαγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη και να διασφαλίσουν ότι οι προσδοκίες όλων των μερών είναι ευθυγραμμισμένες και αποτελεσματικές.