Διαχείριση κερδοσκοπικής αξίας – Χρησιμοποιήστε την ή χάστε την!

Η αξιολόγηση της απόδοσης του έργου είναι τέχνη και επιστήμη. Μια επιτυχημένη μεθοδολογία για την αξιολόγηση της υγείας και της απόδοσης του έργου είναι η Διαχείριση Κερδοσκοπικής Αξίας (Earned Value Management – EVM). Αυτή η μεθοδολογία χρησιμοποιεί διάφορους παράγοντες για να καθορίσει πόσο καλά εκτελείται το έργο: Η προγραμματισμένη αξία (PV), το πραγματικό κόστος (AC) και η κερδισμένη αξία (EV). Αλλά ας το παραδεχτούμε, αυτές οι μετρήσεις μπορεί να είναι τόσο διορατικές όσο μια μαγική μπάλα 8, όταν πρόκειται για την πραγματική ικανοποίηση του πελάτη. Η Αποκτηθείσα Αξία για τον Πελάτη (Earned Value to the Customer – EVc), ο υπερήρωας που δεν ξέραμε ότι χρειαζόμασταν, εστιάζει σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία: την παροχή πραγματικής αξίας στον πελάτη. Σε αντίθεση με τον λιγότερο χαρισματικό ξάδελφό του, η EVc μετρά απτές, αξιοποιήσιμες εκροές, διασφαλίζοντας ότι αυτό που χρεώνεται έχει αξία για τον πελάτη. Όταν αυτές οι αρχές εφαρμόζονται σε όλο το έργο, οι βασικοί ενδιαφερόμενοι θα έχουν ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με την απόδοση του έργου.

Η Διαχείριση Κερδοσκοπικής Αξίας (EVM) είναι μια φανταχτερή τεχνική διαχείρισης έργων που συγκεντρώνει το πεδίο εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος για να δημιουργήσει ένα τρίπτυχο απόδοσης. Περιστρέφεται γύρω από τρεις βασικές μετρήσεις:

  • Προγραμματισμένη αξία (PV): με βάση τις αρχικές μας ονειροπολήσεις για το κόστος και το χρονοδιάγραμμα.
  • Πραγματικό κόστος (ΠΚ): Τι έχουμε ξοδέψει μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία.
  • Κερδισμένη αξία (EV): Τα απτά επιτεύγματα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, που αντιπροσωπεύουν αυτό που έχουμε επιτύχει.

Ενώ αυτές οι μετρήσεις μας δίνουν μια καλή ματιά κάτω από το καπό του έργου, συχνά δεν βλέπουν την έντονη νέον πινακίδα: την αξία που παραδίδεται στον πελάτη.

Κερδισμένη αξία για τον πελάτη (EVc)

Το EVc είναι η μετρική που μετρά την αξία του έργου που παραδόθηκε στον πελάτη σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου. Είναι το ισοδύναμο της διαχείρισης έργου με την αγκαλιά ενός ζεστού, χνουδωτού κουταβιού. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή Earned Value (EV), η οποία αφορά την εσωτερική πρόοδο, η EVc δίνει έμφαση στα παραδοτέα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να εκτιμήσουν οι πελάτες.

Βασικά σημεία του EVc:

  1. Πελατοκεντρική εστίαση: Η EVc μετατοπίζει τον προβολέα από τις εσωτερικές μετρήσεις του έργου στην πραγματική αξία που παρέχεται στον πελάτη, διασφαλίζοντας ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο υπέροχα όσο και οι προσδοκίες του πελάτη.
  2. Μέτρηση βάσει ορόσημων: που κάνουν τους πελάτες να χορεύουν χαρούμενα, αντιπροσωπεύοντας βασικά παραδοτέα που φωνάζουν “πραγματική αξία”.
  3. Απτά παραδοτέα: Επειδή τα μισοψημένα μπισκότα δεν αρκούν.
  4. Ευθυγράμμιση με τις απαιτήσεις του πελάτη: Η παρακολούθηση της EVc εξασφαλίζει ότι τα έργα δεν εξελίσσονται απλώς εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού, αλλά ότι πληρούν και όλες τις προϋποθέσεις του πελάτη.

Παράδειγμα σεναρίου

Φανταστείτε ότι σας έχουν προσλάβει για να γράψετε 10 σενάρια δοκιμών για τη δοκιμή εξοπλισμού που έχει αγοράσει ένας πελάτης. Κάθε σενάριο αξίζει 10 δολάρια και έχετε 20 ώρες για να το ολοκληρώσετε (2 ώρες ανά σενάριο).

Λεπτομέρειες του έργου:

  • Κάθε σενάριο αποτιμάται σε: $10.
  • Συνολική αξία έργου: 100 δολάρια (10 σενάρια x 10 δολάρια το καθένα).
  • Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης: 20 ώρες (2 ώρες ανά σενάριο).

Μετά από 10 ώρες εργασίας:

  • Ολοκληρώθηκε: 50% κάθε σεναρίου.

Παραδοσιακές μετρήσεις:

  • Προγραμματισμένη αξία (PV): $50 (με βάση την προγραμματισμένη πρόοδο).
  • Πραγματικό κόστος (ΠΚ): 50 δολάρια (κόστος που πραγματοποιήθηκε).
  • Κερδισμένη αξία (EV): $50 (έργο που ολοκληρώθηκε).

Αλλά περιμένετε! Το EVc θα ήταν ένα τεράστιο $0 επειδή κανένα από τα σενάρια δεν είναι πλήρως ολοκληρωμένο και έτοιμο για χρήση από τον πελάτη. Ο πελάτης θέλει να χρεωθεί μόνο για τα σενάρια που είναι πλήρως λειτουργικά και έτοιμα προς χρήση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αποκτηθείσα Αξία για τον Πελάτη (Earned Value to the Customer – EVc) είναι τόσο σημαντικό να κατανοηθεί και να αξιοποιηθεί. Η EVc λέει όλη την ιστορία και το σωστό είναι να μην χρεωθεί ο πελάτης ακόμη λόγω EVc = $0,00.

Σημασία του EVc:

  1. Ενισχυμένη ικανοποίηση πελατών: Οι διαχειριστές έργων μπορούν να διασφαλίσουν ότι τα αποτελέσματα του έργου ανταποκρίνονται ή υπερβαίνουν τις προσδοκίες του πελάτη.
  2. Καλύτερη ευθυγράμμιση έργων: Η EVc διατηρεί τις δραστηριότητες του έργου ευθυγραμμισμένες με τις προτεραιότητες του πελάτη, διασφαλίζοντας ότι οι εργασίες που χρεώνονται συμβάλλουν άμεσα στην αξία του πελάτη.
  3. Βελτιωμένη λήψη αποφάσεων: Η παρακολούθηση του EVc παρέχει μια σαφέστερη εικόνα της επιτυχίας του έργου από τη σκοπιά του πελάτη, βοηθώντας στην πιο τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων και προσαρμογών.

Μελέτη περίπτωσης εφαρμογής CAI Data Center Services

Ένας πελάτης ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων ήθελε ένα Πρόγραμμα Αξιών (SoV) που να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του και να βασίζεται σε πραγματικές EVc. Ήθελε τιμολόγηση με βάση την αξία που λάμβανε κάθε μήνα. Σε απάντηση, η ομάδα της CAI ανέπτυξε ένα SoV που βασιζόταν σε δίκαιη και διαφανή τιμολόγηση και EVc, αντικατοπτρίζοντας την πραγματική αξία που παραδόθηκε. Αυτή η προσέγγιση ευθυγράμμισε την τιμολόγηση με τα οφέλη που έλαβαν, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση – και ίσως ακόμη και μερικά high-fives.

Περίληψη

Η Διαχείριση Αποδεκτής Αξίας (EVM) ενσωματώνει το πεδίο εφαρμογής, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος για την αξιολόγηση της απόδοσης του έργου μέσω τριών βασικών μετρήσεων: Πραγματικό κόστος (AC) και Εκμεταλλευόμενη αξία (EV). Ωστόσο, αυτές οι μετρήσεις συχνά παραβλέπουν την πραγματική αξία που παραδίδεται στον πελάτη.

Η κερδισμένη αξία για τον πελάτη (Earned Value to the Customer – EVc), εστιάζει σε απτά, αξιοποιήσιμα αποτελέσματα από τα οποία ο πελάτης μπορεί να επωφεληθεί. Η CAI Data Center Services συνεργάζεται στενά με τους πελάτες μας για να παραδώσει ακριβώς αυτό που χρειάζονται και να παρέχει διαφανή τιμολόγηση με βάση την αξία που παραδόθηκε. Όταν η Αποκτηθείσα Αξία χρησιμοποιείται σωστά, θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη της ομάδας έργου και των βασικών ενδιαφερομένων – Διαφορετικά, κινδυνεύετε να τη χάσετε: Εμπιστοσύνη, χρόνο και χρήματα!